Frank Stephenson ontleedt BMW XM: 'Hoe kon dit gebeuren?'

De ontwerper van de originele X5 wanhopig probeert iets te maken van het lijnenspel van de nieuwe XM. Het ontwerp van de SUV is echter zo verschrikkelijk dat Frank hardop begint te twijfelen aan de intenties van zijn voormalige werkgever.

Frank Stephenson ontleedt BMW XM: 'Hoe kon dit gebeuren?'

BMW blijft de laatste tijd maar shockeren met hun nieuwe ontwerpen. De Neus van de M3/M4, de afzichtelijke 2 Active Tourer, en rommelige 2 Coupe doen de reputatie van het ooit zo trotse merk geen goed.

Met de XM heeft BMW alle slechte smaak van de laatst paar jaren in één afgrijselijk ontwerp samen weten te vatten. Het eerste zelfstandige M-model sinds de M1 is een wirwar van chaotische lijnen afgetopt met een nieuwe interpretatie van de steeds groter wordende nieren.

Voormalig BMW-ontwerper Frank Stephenson was net zo geschokt als de rest van de wereld. Als de man achter de originele X5 en een echte BMW-liefhebber was zijn eerste reactie bijzonder heftig. De Amerikaan kon het simpelweg niet geloven dat 'zijn' merk nog verder gegaan was dan voorheen.

Frank's eerste reactie loog er niet om.

Pijnlijk lijnenspel

In een gedetailleerde video probeert Frank de visuele chaos van de XM te ontleden en toch wat positieve elementen te vinden. Het doet hem op bepaalde momenten echter gewoon fysiek pijn om naar de 'SAV' te kijken. Vooral het hyperactieve gebruik van hoeken, de enorme verlichte grille, kleine koplampen en de gestapelde uitlaten kunnen hem niet bekoren.

Complottheorieën

Het onsamenhangende lijnenspel van de XM is zelfs zo slecht dat Frank zich hardop af begint te vragen of BMW doelbewust hondslelijke auto's op de markt aan het zetten is. Hij trekt daarbij onverwachte maar interessante en treffende vergelijkingen met het New Coke-fiasco en de Sonic: The Hedgehog-film. Misschien maakt BMW expres diehard fans boos om interesse te wekken voor een terugkeer naar meer traditionele ontwerpen.

Zijn tweede theorie is iets minder cynisch: misschien tekent BMW expres de meest lelijke en overdreven modellen om de rest van de industrie te waarschuwen. De haat voor de Bimmers zou concurrenten kunnen bewegen diezelfde fouten te vermijden. BMW offert zich in dat scenario dus op om de rest van de industrie te redden. Die hoopvolle interpretatie houdt echter geen stand.

Na alle lollige speculatie komt Frank echter terzake voor zijn eindoordeel. De XM is echter zo'n aanslag op zijn netvliezen dat de auto niet eens een cijfer verdient. In plaats daarvan geeft Frank de dikke BMW een vetgedrukte letter F, voor failure. De auto verdient het volgens Frank niet eens om tussen de andere ontwerpen op zijn ranglijst te staan. Daar kunnen we het eigenlijk alleen maar roerend mee eens zijn. Ga zo door, Frank!

Achtergrond
  • Frank Stephenson